Jan Hus' monument  by night - og med Tynkirken som baggrund!

Jan Hus' monument by night - og med Tynkirken som baggrund!

 Vi har lige været i Prag - igen! 💋

Det var Arnes julegave til mig - og vi stornød 3 "hvide", kolde, flotte og dejlige gode dage der.

Vi boede meget centralt i Stare Mesto - Den gamle by - lige bag Tynkirken og i den flotte Tyn-gård med flere arkitektoniske stilarter.

Billederne her under er fra den flotte Spanske Synagoge - den yngste af de 6 synagoger i det jødiske kvarter. Historien om det må vente til en anden gang. Det er en gammel historie i bogstaveligste forstand.

Vi var her i synagogen til en fin koncert første aften: Bolero and Jewish songs. En på alle måder god koncert i fantastiske omgivelser.

Vi hørte brudstykker fra Ravels Bolero, Webbers Evita (Don't cry for me Argentina), Bizets Carmen, Verdis Nabucco og også lidt Gershwin og Bernstein + jødiske sange af en ung lovende sopran.

Spanska Synagoga er bygget midt i 1800-tallet i udkanten af det, der var den jødiske ghetto.
Her sad vi og stornød musik og sang!

Aften på Starometske Namesti!

    St. Nikolaikirken.

St. Nikolaikirken.

Efter en god middag tæt ved Synagogen med lækker mad og god vin, spadserede vi hjem mod hotellet.

Vi var trætte. Var fløjet fra Aalborg 6.20, så vi havde været meget tidligt oppe; men ville lige nyde omgivelserne især den gamle rådhusplads, der nu lå belyst, så de flotte bygninger rigtig kom til deres ret.

Billederne her yder dem ikke helt retfærdighed; men det var så flot, så man næsten tabte vejret. Og så på en plads, der ikke har ændret sig særlig meget siden middelalderen!

NB. Tryk på billederne for bedre visning!

Tynkirken igen!

Med de 2 høje tårne (80 m), der, karakteristisk for gotisk arkitektur, er forskellig bredde. En kvindelig og mandlig side!

Jeg har tidligere skrevet om den, da det er her, Tycho Brahes gravsten ved højalteret er at se. Den har en meget flot indgangsportal på nordsiden m. scener fra Kristi lidelses historie. Kirken er påbegyndt 1365 og var husitternes hovedkirke 1400-1620. Det gotiske præg stammer tilbage fra 1600-tallet.

Det "sjove" - næh, jeg synes det er synd! - er, at den er let skjult bag foranliggende bygninger.

En historie, jeg vender tilbage til.

Den lysende/gyldne "plet" mellem de 2 tårnvinduer er en staue af Jomfru Maria i massivt guld. Lavet omkring 1620 efter omsmeltning af husitternes guldkalk, der stod på samme sted.

Næste morgen:    

Udsigten fra vort hotelværelse 🙂 

Vi går Kongevejen!

Karl IV ved Karlsbroen.

Karl IV ved Karlsbroen.

Vågnede op til endnu en flot, kold morgen! Og efter Hotel Metamorphis' morgenmad, som vi skulle ud for at indtage - og ned (langt ned!) - i de flotte kælder-hvælvinger, var vi besluttet på at gå Kongevejen mod øst fra Rådhuspladsen.

Karl den 4. - senere kejser! - grundlagde Novo Mesto (Den nye By) her ved siden af Stare Mesto. Han boede en overgang ikke på Prags Borg, da den blev renoveret; men på et slot i nærheden af Námesti Republiky. I forbindelse med, at kongen boede i bydelen, var der trafik frem og tilbage til borgen, der jo stadig var et magtcentrum. Så denne vej fra slottet tværs gennem Staré Město til Karlsbroen, som han også fik bygget, (erstatning for tidl. bro) blev kaldt "Kongevejen".

Det kubistiske hus fra 1912. Madonnaen hænger i højre side på førstesalen!

Det kubistiske hus fra 1912. Madonnaen hænger i højre side på førstesalen!

Vi startede på Celetná, der er en af byens ældste gader og altså en del af Kongevejen. Her ligger Huset m. Den sorte Madonna. Det har et lille, spændende museum for tjekkisk kubisme på 2. og 3. sal: malerier, skulpturer, brugskunst ja, og arkitekttegninger til bygninger!

Den tjekkiske kubisme fejrer faktisk for tiden sit 100 års jubilæum og sjovt er det da, at kubismen her i Tjekkiet også kom til udtryk i arkitekturen, som et af de meget få måske det eneste land i verden. På første salen ligger den flotte Grand Café Orient -i kubistisk stil, og vi havde egentlig regnet med at drikke vor kaffe der og nyde særpræget; men vi nåede det desværre ikke - kommer igen en anden gang!!

Obecni Dum.
Det var herfra den nye selvstændige stat Tjekkoslovakiet blev proklameret 28. okt. 1918!

Obecni Dum.
Det var herfra den nye selvstændige stat Tjekkoslovakiet blev proklameret 28. okt. 1918!

Borgerhuset - Obecní Dum ligger lige på det sted, hvor føromtalte kongeslot lå. Det, der var kongernes bolig fra 1383 til 1485. Borgerhuset blev opført i beg. af 1900-tallet. Er kulturcenter m. fantastisk flot udsmykkede udstillingssale, et stort auditorium, saloner, cafe, restaurant - og vigtigst af alt under en imponerende glaskuppel: Den  berømte Smetana-sal. Vel Prags vigtigste koncertsted (-eller et af dem).

På billedet her ses  den enorme halvcirkelformede mosaik med titlen "Hyldest til Prag". Lavet af Karel Spilar.

(Tryk for bedre visning!)

Krudttårnet. klik for bedre visning!

Krudttårnet. klik for bedre visning!

Til venstre for Borgerhuset - når man kigger gennem porten mod Stare Mesto - ligger dette gamle Krudttårn.

Der var en port her allerede i 1000-tallet, da der var 13 indgange til Stare Mesto. Kong Vladislav II lagde grundstenen til dette tårn - Det nye Tårn- i 1475. Navnet Krudttårnet har det først fået, da det blev brugt til krudtmagasin i 1600 tallet. Det blev ødelagt under prøjsiske soldaters angreb 1757; men blev restaureret 1876, og facaden er i dag i nygotisk stil med flotte skulpturudsmykninger.

Huus igen!
Huus igen!
Tilbage på rådhuspladsen kiggede vi lidt nærmere på Huus-monumentet!
Fra Nikolai kirken
Fra Nikolai kirken
Forsøger stadig at skalere til bedre passende billedmål.
Vor stamcafe!
Vor stamcafe!
Så var det kaffetid. Kaffen fik vi i denne meget lille og super hyggelige Cafe, hvor vi sad ved gamle sy-borde. Rigtig spændende sted.

Ved Borgen

Koret i Skt. Vitus-katedralen. Svimlende hvælvinger med flot gotisk vindues-fletværk.

Koret i Skt. Vitus-katedralen. Svimlende hvælvinger med flot gotisk vindues-fletværk.

Det blev en meget kold dag ved borgen!!

Men ingen trængsel som i juli måned - og ingen kø ved katedralen !! Vi kunne gå lige ind denne gang.

Efter at have læst Jordens søjler - og set filmen, (og jeg ved godt, den ikke handler om denne kirke) - kan man/jeg ikke lade være med at gå her og tænke på alle de, der gennem flere hundrede år har været med til at sætte sit præg på denne og alle andre gamle/flotte katedraler. Imponerende og skræmmende på samme tid!

Vi tog sporvognen op, så her er vi på vej ad bagvejen!
Ja, udsigten er anderledes end i sommer; men stadig flot.
Jamen, er det da ikke flot!
Og vi spadserede selvfølgelig ned!

Vi fik mere dejlig musik i Prag.

På en spadseretur på Celetna kom vi forbi et opslag med denne annonce:  Romantic Gala Concert by candle light!

Det kunne vi ikke stå for og købte straks billetter. En lille fantastisk koncert med dejlig sang også.

U Zlaté Konvice

Og her

Og her "kravlede" vi ned i kælderen lige over for uret!

 Ved et tilfælde - vi ville bare lige hygge os, lidt inden vi vendte tilbage til hotellet den første aften - kom vi ned i ovennævnte restaurants kælderhvælvinger fra det 14. årh. Den ligger lige over for Det gamle Rådhus med nedgang både fra Rådhuspladsen og den lille sidegade op til Wenzelspladsen.

Det var så hyggeligt/spændende og med levende musik, som det fremgår af billederne. Der var ikke mange gæster en sådan januar aften; men alligevel blev vi fint underholdt med mange sange - kendte og ukendte.

Vi kom der faktisk hver aften efter den gode oplevelse og fik en cd af gruppens boss. De kaldte sig Rusty Circle!

Seneste kommentarer

13.06 | 11:42

hej mit navn er ninni
jeg var engang m lars muhl. og der v en lille dame m en rød håndtaske, hun havde mørkt hår og bodede på bornholm. tænkte om det er dig. kh ninni

18.11 | 21:53

En dejlig familie, som I forstår at pleje. Dejligt at genkende mange af stederne. En fin hjemmeside.