Forår i Paris

Tirsdag den 14. april 2009

Ditte og Silje kørte os tirsdag morgen til lufthavnen.
Efter en mellemlanding i København med tre timers ventetid, kom vi planmæssigt til Paris.
Charles de Gaulle lufthavnen er Frakrigs største, og en af Europas største og vigtigste lufthavne. Mere end  26 millioner rejsende, 600,000 tons fragt, og 300,000 fly passerer den hvert år.
Vi ankom som skrevet planmæssigt - men desværre uden vor bagage, der sikkert stod i Københavns Lufthavn!
Det betød, at vi, efter kort indkvartering, måtte på "jagt" efter lidt tøj til næste dag. Air France tilbød os 100 Euro hver til det mest nødvendige.
 Da vi kom hjem sent om aftenen efter at have spist i Latinerkvarteret tæt på Notre Dame - som vi ikke nåede ind i denne gang - var bagagen kommet - dejligt!

Onsdag den 15. april

I aftes spiste vi i Latinerkvarteret ganske tæt på den restaurant, vi spiste på sammen med hele "flokken" i oktober 2007. Og det er jo dejligt hurtigt og nemt, derefter at tage Metroen hjem.

Vi har hjemmefra købt Metrokort til alle dage og til alle zoner, ligesom de bestilte museumspas lå og ventede på os på hotellet. En rigtig god ide, der gør det muligt at undgå de lange billetkøer.

Vi havde ikke regnet med, at der på denne tid - lige efter påske - var mange turister i Paris!
Men i dag havde vi bestemt os for Versailles, m.m.
 

Lidt om Versailles

Solkongens enorme slotsanlæg ligger godt 30 km. sydvest fra Paris.

Anlægget består af selve slottet, slotsparken samt en række andre bygninger.

Det oprindelige Versailles slot - d.v.s. et "lille" jagtslot blev opført fra 1624 til 1632 af Louis XIII.
Hans søn, Ludvig den 14. valgte ret hurtigt (1661) at udbygge og flytte permanent ud til Versailles, hvorfra han både regerede og hvor alle kunne komme og se hvad der skete på selve slottet. Fra år 1682 blev Versailles det faste residensslot.

30.000 bønder måtte foretage enorme gravearbejder, inden området kunne bruges til det store kompleks, som det udviklede sig til.
Indtil den franske revolution boede en lang række konger på slottet. Da det var på sit højdepunkt, boede op imod 20.000 mennesker her.

I 1830 åbnedes Versailles som museum. Af højdepunkter kan nævnes Merkursalen, hvor Louis XV lå lit de parade i otte dage og Spejlsalen med hele 357 spejle. Det var også i denne sal, at underskrivelsen af freden efter 1. Verdenskrig blev foretaget.

Slotsparken er ligeså stor som selve slottet. Her kan man nyde en gåtur blandt de mange fantastiske fontæner (der dog ikke var "åbnet" endnu, da vi var der!) eller leje en robåd og sejle en tur på Grand Canal - det så vi flere gøre!

Spejlsalen i Versailles


Slottet er opdelt i en kongefløj og en dronninge fløj adskilt af den gigantiske spejlsal, som er det mest berømte rum af dem alle.
Slottet er opført i flere tempi og af flere konger. Stilen er klassicistisk barokstil.
Der er 17 kæmpe vinduer med 17 kæmpe spejle i spejlsalen. Rummet er 73 meter langt; men kun 10,5 meter bredt og med en højde på 12,5 meter.
Byggeriet startede i 1689 og varede 10 år.

Le Salon de la Paix!



Det sidste rum i dronningefløjen i forlængelse af Spejlsalen er rummet, hvor Versailles-traktaten (Nå, ja, den vigtigste af dem - og sidste? Nr. 9) blev underskrevet.
Maleriet over pejsen (fotoet duede desværre ikke!) er malet af François Lemoyne - og har teksten: Louis XV donnant la paix à l'Europe - Louis XV "giver" fred til Europa.

Musée d'Orsay

I 1986, 47 år efter, at den var blevet lukket som jernbanestation (Gare d'Orsay), blev denne flotte bygning ved Seinen genåbnet som Musée d'Orsay .
Det er nu  Det Franske Nationale Museum for Kunst fra perioden ca.
1848-1914  og indgår dermed i et kronologisk forløb med to andre store kunstmuseer i Paris: Louvre dækker kunst fra før antikken til 1848; og Centre Georges Pompidou indeholder kunst fra 1914 og op til nutiden.

Jernbanestationene blev oprindelig opført 1898-1900 til verdensudstillingen i Paris af Victor Laloux (1850-1937)

Det rummer lidt af hvert, bl.a. hovedværker af Gustave Courbet, Édouard Manet (fx Frokost i det grønne) og de impressionistiske malere - desværre nåede vi ikke at se Monets Åkander !) men værker af van Gogh, Renoir, Degas Cézanne. Ja, også Toulouse-Lautre. Der er ikke kun malerier, men cgså skulpturer, salonkunst, fotografier, kunsthåndværk og -industri og arkitekturmodeller.
Flot, flot bygning. Overskuelig størrelse.
 

Den gamle perron?



Mon ikke det er det gamle banegårdsur,
der hænger på væggen længst borte?

Torsdag den 16. april

På besøg i Louvre!

Jeg har ladet mig fortælle (eller har læst), at det er verdens største slot - og at man, hvis man skal se alle udstillingerne på Louvre, skal gå en tur på ca 32 kilometer!
Det gjorde vi ikke!
Vi benyttede hovedindgangen, den sidste tilbygning til slotskomplekset, glaspyramiden, der er tegnet af arkitekten I. M. Pei og blev opført i 1988.

Der var utrolig mange mennesker på Louvre - og stor kø især ved de mest kendte værker, selvfølgelig. "Mona Lisa" var nærmest umulig at komme tæt på - eller bare næsten tæt på! Hun er i forvejen pakket ind i en glasmontre - og en tov-afskærmning forhindrer den helt tætte opstilling.
OG bag tovet stod en "pakke" af turister, der alle gerne ville have et foto.
Men imponerende museeum og samlinger.

Opéra National de Paris

Operaen, som vi desværre kun så udefra - og fra et meget kort besøg i hallen. Æv.
Museeumsbilletterne gjaldt desværre ikke her, så vi opgav.

Bestemte os for at besøge det en anden gang - m. billet til en forestilling!

I Opéra-kvarteret er der mulighed for nærmest at træde tilbage i tiden og gå på indkøb, som man gjorde det i Paris omkring 1850.
Dengang var der ingen stormagasiner i Paris. Man opførte i stedet smagfulde butiksarkader i her, hvor små eksklusive forretninger lå side om side under en overdækket gade. Dem var der dengang flere af i Paris, men to af de smukkeste er bevaret her i Operá-kvarteret, nemlig Galleries Vivienne med indgang ved rue des Petits Champs 4, eller Galleries Colbert med indgang lige ved siden af.

Billedet er dog fra en helt tredje - men også rigtig hyggelig arkade!


Aftensmaden spiste vi denne aften  i vort eget kvarter, "Chez Jacky" - un restaurant gastronomique!! - uhmmm! (Mon det også hedder sådan på fransk?)

Fredag 17. april

Sidste dag i denne omgang.
Vi startede på Montmartre, bjerget med udsyn over hele Paris og på hvis top Sacre-Coeur (Det hellige Hjerte)ligger.
Det er et lige fantastisk skue hver gang - denne var min 4.!

 

Kirken blev bygget efter den fransk-tyske krig i 1870-71, hvor mere end 58.000 soldater omkom.
Katolikkerne opfattede disse dødsfald som en straf fra Gud, så de ønskede at vise deres anger og frelse de dødes sjæle ved at bygge en kirke. Kirkens præster beder stadig 24 timer hver dag for de døde soldaters sjæle.
Den blev finansieret ved offentlig indsamling - måske derfor tog det 35 år at færdiggøre den. Færdig i 1914, men på grund af krigen blev den først indviet i 1919.

Billedet har jeg taget fra "bagsiden" - på øverste trappetrin af de meget stejle trapper, der fører os til Place du Tertre, pladsen der er kendt for sine mange "kunstnere". Her fik vi -- som sidst - frokost efter besøget i katedralen.

Tertre betyder "tue" eller "lille høj", og pladsen er det højest beliggende sted i Paris (ca 130 m). Her stod engang klostrets galge, men pladsen forbindes nu heldigvis kun med kunstnere, der begyndte at udstille malerier her allerede i 1800-tallet.kendt for

Sacre-Coeur


Sacre-Coeur tidlig formiddag uden for sæson.
Arne sidder på trappen yderst til venstre!


 

Sainte Chapelle

  Dette er en gotisk perle er bygget (stod færdigt i 1248)efter ordre af Saint-Louis - Ludwig 9., som helligdom for hans hellige lidelsesrelikvier: 1239 "købte" han Kristi Tornekrone (der nu opbevares i Notre Dames Skatkammer!) af kejseren af Konstantinopel og 1241 en splint af Jesu Kors!
Det siges at han betalte næsten tre gange så meget for relikvierne, som han betalte for opførelsen af hele Sainte Chapelle!
Det betragtes som Paris's smukkeste kirke og er hyldet som et af den vestlige verdens største mesterværker!
Det første man ser, er det høje spir - 75 meter over
jorden (til venstre i billedet!)- når man går gennem den pragtfulde Law Court Gate. (Midt i billedet!)
Spiret blev opført i 1853 – efter at fire tidligere spir var brændt ned.

I Nedre Kapel bad tjenere og borgere, mens kapellet ovenover var reseveret for kongen og den kongelige familie

Det øvre kapel!

De fantastiske og strålende mosaikvinduer fra 1200-tallet  i øvre kapel er en billedbibel, der viser billeder fra 1 . Mosesbog og frem til Jesus korsfæstelse. De kan "læses" i rigtig rækkefølge fra panelet nederst til venstre mod højre, fra bund til top!

OBS! VILLUM KANN RASMUSSEN FONDEN har besluttet at donere 5 mio. EURO til restaurering af La Sainte Chapelle. "Kapellet er med sine 600 m2 store vægge af glasmosaik et stykke europæisk middelalderarkitektur af højeste karat. Donationen skal bl.a. bruges til at fuldende restaureringen af de ca. 700 år gamle glasmosaikker."

Donationsaftalen blev underskrevet ved et særligt arrangement i La Sainte Chapelle den 19. juni 2008 kl.11.00 med deltagelse af den franske minister for kultur og kommunikation.