Hvad skal man se i Lübeck? – Hvor kommer vi?

Vi har efterhånden været godt rundt i byen, og det er hvert år hovedsageligt blevet besøg i den gamle bydel – øen i Trave!  

Her sætter jeg kun ”navn” på nogle af de seværdigheder, der på kortet er vist med tal.

Kort over Altstadt.

Nr. 1 - Holstentor

Holstentor ved juletid.

Holstentor (1469-1477) med indskrift  ”Concordia domi – foris pax” (enhed hjemme, fred ude) – Flot!

Der er udstilling oppe i tårnet med bl.a. model af byen.

Petri Kirche

Petri Kirche

Nr. 4.

Hvidkalket basilika,der ikke mere fungerer som kirke, men har flotte udstillinger og musikarrangementer, og hvor der er et meget fint kunsthåndværksmarked i juletiden.

Vi har været der hvert år!

Tag elevatoren op i tårnet (108 m), hvor fra der er en fantastisk udsigt over hele byen. Første lørdag i hver måned kl. 23 er der en koncert i kirken.

Rådhuset

Julemarkedet mellem rådhuset og marienkirche i baggrunden.

Nr. 5 og 6

Rådhuset med markedspladsen. Rådhuset er fantastisk flot. Det har indgang fra Breite Strasse. Seværdigt! Og også her har vi været til bl. advenstkoncert med flere kor.

Det er her på markedspladsen mellem Rådhuset og Marienkirche (7) det ”rigtige” julemarked er med alskens boder og massevis af besøgende! Mellem Rådhuset og kirken kan man besøge det flotte middelaldermarked med alt, hvad dertil hører – og sælgere klædt som anno dengang! Læs/se mere her:

http://www.luebecker-weihnachtsmarkt.de/altstadtplan.html

Marienkirche

Marienkirche

Nr. 7

Marienkirche (1250-1350). Er for mig/os et MUST hvert år. Her er vi mindst en gang under vort besøg til koncert/Vesper med dejlig orgelmusik.

Det er den største kirke i Lübeck (altså større end domkirken!) og den 3. største i Tyskland. Den har verdens højeste murstenshvælving - 38,5 meter høj.Dens samlede højde inkl. vejrhanen skal være 124,75 meter. Og så er den opført på det højeste punkt af den bakke, som hele byen ligger på.

 1942 blev kirken bombarderet af englænderne og kirkens 2 daværende klokker (hver på 800 kg) ligger fortsat som et minde om den begivenhed.

Her ses flere flotte frilagte kalkmalerier.

”Dødedansen” eller ”Døden fra Lübeck” hang her tidligere:  et 30 meter langt vægmaleri af Døden i kædedans med 24 mennesker, fra alle samfundets lag: pave, kejser, konge, hertug, ridder, kardinal, biskop, abbed, munk, købmand, borger, håndværker, spædbarn.

Det originale maleri blev erstattet af en kopi i 1701. Denne kopi blev så desværre ødelagt under samme bombardement, hvor klokkerne faldt ned. Fra 1952-1957 lavede Alfred Mahlau 2 vinduer med blyindfattede ruder i dødedanskapellet i kirken: men han måtte dog reducere antallet af dansende fra 24 til 18, hvorved hertugen blev fjernet sammen med 5 gejstlige!

 OG så må jeg jo lige nævne den store Buxtehude (1637–1707), der var dansk-tysk organist og komponist, (født i  Helsingborg, som var dansk indtil Roskildefreden i 1658).

Buxtehude var først organist i Helsingborg, så i Helsingør, og fra 1668 her i Marienkirche i omkring 40 år. Bach var i 1705 i Lübeck for at høre og lære af Buxtehude og har altså spillet her i Marienkirche!

Buddenbrookhaus m.m.

Nr. 8. Buddenbrookhaus.

Foruden Thomas Mann, som man kan se mere til i Buddenbrookhaus Mensgstrasse 4 har Lübeck jo 2 nobelpristagere mere:

Günther Grass- Haus ligger i Glockengieserstrasse 21,  hvor der kan stiftes bekendtskab med både forfatteren, litteratur og billedkunst.

og Willy Brandt. (Se Willy Brandt-Haus) 

Jacobi Kirche

Nr. 11

Jacobikirche - en af fem kirker her i Altstadt - var heldig ikke at blive synderlig beskadiget i 1942. Den ligger ved det flotte Koberg og er sømændenes kirke, hvilket også kommer til udtryk i udsmykningen! Kirken er indviet i 1334 og er især kendt for sine to orgler. Det store på vestsiden og det mest berømte lilleorgel på nordsiden. Dette lille er fra 1467, men blev ombygget (udvidet i 1636/37. Det siges at være et af de betydeligste orgeler i Europa. Vi har været til flere gode koncerter med både orgel og forskellige gode kor.

Læg også mærke til det lille kapel i nordtårnet.  Her ligger en knust redningsbåd fra skoleskibet Pamir, som forliste i 1957. Kapellet er siden sept. 2007 blevet nationalt mindekapel for civil søfart.

 

 

Schiffergesellschaft

Schiffergesellschaft!

 Nr. 10

Schiffergesellschaft i Breite Strasse ligger lige over for Jacobikirche - som jo er søfarernes kirke. Der er i dag restaurant her, hvor der tidligere var forsamlingshus for kaptajner/skippere.  

Bygningen er en af de smukkeste og kendteste bygninger i Lübeck  Med flotte trappegavle, en forgyldte vejrhane og en flot udsmykket Rococo - fordør. Her kommer rigtig mange besøgende både lokale og turister.

Udsmykningen inde i restauranten bærer også flot præg af dens tidligere brug. Et besøg værd😀

Heiligengeist Hospital

heiligengeist Hospital

Nr 12.

Heiligengeist Hospital (1250-1350) var sikkert verdens første institution for fattige. Siden alderdomshjem og hvert år er der nu flot kunsthåndværker marked de første 11 dage af adventstiden. Da man restaurerede kirken (nu forhal) fandt man byens første kalkmalerier!

Her er tit lange køer foran bygningen, hvilket jo vidner om, at der er meget at komme efter.

 

OG så må jeg lige nævne, at Jacobikirche, HeiligenGeist Hospital sammen med det nærliggende Gertrude herberg er stationer på en gren af Jacobsvejen (Pilgrimsvandring) fra Nord Europa til Santiago Compostela.!!

 

Domkirken m.m.

Nr. 4  Domkirken er bestemt også et besøg værd og kan man komme til koncert med musik fra det gamle italienske orgel, skal man bare nyde det! En oplevelse.

I St. Annen Strasse kan man se både St. Annen Kunsthalle og St. Annen Museum. Vi skal i år til adventskoncert i Kunsthalle!

Læs mere om de to sidste her:

http://museumsquartier-st-annen.de/de/757/museumquartier-microsite.html