På Unesco's liste over verdens natur og kulturarv står Westminster Palace, Westminster Abbey og St. Martins kirken opført samlet. (Nr. 596 på listen!)
Det skyldes, at de alle er del af et sammenhængende kompleks, der i almindelig tale blot omtales som Westminster.
Også det berømte klokketårn Big Ben indgår som en del af Westminster.

På billedet nedenfor, ses Big Ben ude til højre. Ligeledes til højre i baggrunden ses Westminster Abbey og resten, altså alt det ud mod Themsen er Westminster Palace, også kaldet House of Parliament.

Billedet er taget fra London Eye - det store pariserhjul midt i London!

Besøg i Underhuset

Den 19 november havde vi besluttet os for at se Parlamentet og overvære en debat i Underhuset.
Uden for bygningen stoppede to betjente os for at høre vort ærinde. Kun folk, der skulle overhøre debatten fik lov at passere bygningen. Andre måtte vende om! Vi var heldige og og kom inden for murene, hvor man virkelig bliver "gået efter i sømmene". Først m. scanning som i lufthavnene, derefter tages foto af dig, og du får et kort med navn og foto hængt om halsen, hvor efter du venligt bliver guidet hen til den store Westminster Hall, som vi selv måtte gå igennem, for så at blive modtaget af ny guide, der viste os videre til House of Commons.


 Kroningsfesten for George IV blev holdt her i Westminster Hall, 19. juli 1821 - med 300 gæster!

Westminster Hall i dag. Den ældste del af Palace of Westminster

House of Commons


I denne sal var vi til debat. (se billede herunder!) 
The Speakers  "trone" ses i baggrunden, bag bordet.  Modsat pressegalleriet - på balkon med glasvæg for; men med TV, højtalere og hele tiden informeret om, hvem der talte og fra hvilket parti, sad vi sammen med mange andre "tilskuere", der kom og gik, mens debatten foregik
.
Det var egentligt ret underholdende!
Talerne rakte ikke - som i skolen - hånden op for at markere de ønskede at sige noget.
De rejste sig bare op, som signal.
Det kaldes: "Catching the Speakers eye "!

En ting undrede mig under debatten, der drejede sig om uddannelse og sundhed - vist nok 🤭: Et regerings-medlem -   han sad i hvert fald i venstre side, th. for the Speaker - sad med benene oppe på "talerbordet" - Og han fik ikke besked om at tage dem ned!!!

Et spændende besøg! Og der kan skrives meget mere om både bygningen og arbejdet her; men det må vente til en anden gang!
Har du lyst kan du evt. selv kigge på:
                                                    http://www.parliament.uk

Westminster Abbey

Skt. Dunstan  (909-988) grundlagde et benediktinerkloster på det, der dengang var den sumpede ø Thorney. Edward Bekenderen reetablerede klostret og grundlagde i 1065 den nuværende kirke.William I (Erobreren) lod sig krone til Englands konge, 25. dec. 1066 - det år siger os noget?
Det er året, hvor norske Kong Harald Hårderådes vikinger blev slået af den engelske kong Harold Godwinson - og vikingetiden sluttede!
MEN 14 dage efter tabte samme Godwinson Slaget ved Hastings til Wilhelm Erobreren - Se det her på Bayeux-tapetet!Henry III's arkitekt, Henrey of Reyns, genopbyggede i 1245 meget af kirken.
Hovedskibet blev færdiggjort i 1376 og den østlige ende af kirken blev udvidet af Henry VII. 
Til sidst blev vestfacadens tvillingetårne færdiggjort af Nicholas Hawksmoor.
Efterfølgende er kirken altid blevet brugt til kroninger af rigets konger og dronninger.
1953 blev Elisabeth II kronet her. Prinsesse Diana blev begravet her i 1997. Mange kongelige ligger begravet rundt om i kirken.

Elisabeth I ligger begravet i den ene side af Lady Chapel
Marie Stuart - den katolske rival - ligger begravet i den anden side. Hun blev halshugget i 1587; men blev 1612 bragt til kirken af James I.

Lady Chapel har to sidegange og fem mindre kapeller og blev opført af Henry VII (1457-1509). 
 

Westminsters Lady Chapel.