Kensington Gardens

November 2009 boede vi på Shaftesbury Hyde Park International - Et dejligt, godt hotel med fin betjening og, som navnet siger, tæt på Hyde Park, men altså også Kensington Gardens. En dag bestemte vi os for en tur gennem Kensington Gardens - og det kan godt anbefales!
Hvad ved man om parken her? M an ved, at området i 1536 var Henrik VIII’s jagtrevir, og først 200 år senere (1728-1738) -  efter idé af Dronning Caroline, der var gift med George II  - blev det anlagt som decideret park.
I 1730 blev den kunstige sø, Serpentine anlagt. Den ligger både i Hyde Park og Kensington Garden, og Serpentine-broen forbinder de to parker. - dog mener jeg at vide, at den del af søen, der ligger på Kensington-siden kaldes Long Water!

 Begge parker hører i dag begge under sammenslutningen Royal Parks, der består af Londons 8 store parker, og går under tilnavnet Londons Personal Space 

 
Kensington G.  har flotte anlagte haver som f.eks. den hollandske have oden italienske have. Sidstnævnte består af fire fontæner og klassiske skulpturer. Parken indeholder også to statuer.
En  af Dronning Victoria, der er opvokset på Kensing-ton Palace og fik beskeden om onklens død, og at hun selv skulle være dronning, da hun bare var 18 år. (billede).
En af Peter Pan - for børnene?
-og så er der også  et mindesmærke for den engelske officer Speke. Hvem? Han er den britiske opdagelsesrejsende - John Hanning Speke, der i 1857/-58, som den første europæer, nåede frem til Victoriasøen og antog, den var Nilens kilde. Det blev dog ikke helt godtaget, så han gjorde rejsen igen - og fandt udspringet 1862!

Derudover kan man nyde parkens særdeles rige fugleliv midt i det centrale London - og der vrimler også med små søde egern, som dette, der næsten spiste af vor hånd, da vi var der.

         


Kensingtons Gardens er lidt mere formel og velanlagt end Hyde Park, hvorfor den ofte opfattes som den finere af de to.

 

Oprindeligt tilhørte Kensington Gardens den royale bolig Kensington Palace. (Bag Victoria!)
Prinsesse Diana boede her indtil sin tragiske død i 1997, og derfor er det også her i parken, man har valgt at opføre en legeplads: Memorial Playground – dedikeret til Diana. Legepladsen består bl.a. af et gigantisk piratskib i træ.

På Serpentine Gallery – kustmuseum - udstilles moderne og nutidig kunst. Entréen er gratis.

Lige foran Kensington Palace ligger denne "nedsunkne have", der også er åben for publikum.
Vi gik en tur omkring - og hilste på mange egern!


I parkens sydøstlige hjørne ligger Albert Memorial (her under!), som er et mindesmærke for Prins Albert, Dronning Victorias elskede mand, der døde af tyfus i en alder af 42.
Mindesmærkes blev oprettet straks efter hans død for at hylde ham og hans interesser.
Selve mindemærket består af et farverig, gotisk tårn omgivet af marmorfigurer. I 1998 blev det genåbnet efter en omfattende 4-årig renovering og er i dag utrolig smuk at se. Følger man med på en guidet tur, får man adgang til mindesmærkes indenfor det gyldne stakit.

Placeringen her giver Prins Albert udsigt til Royal Albert Hall,
der ligger på den anden side af stakittet - og vejen.