Her vil løbende komme opdateringer, om de byer vi har besøgt. I første omgang, om de storbyer vi sidst og oftest har besøgt. Ganske vist kun for 3-4 dage; men der kan egentlig nås meget på den tid. Og jeg syn's selv, det er rart/en fordel at vide lidt på forhånd. Det giver ligesom en genkendelsens indsigt, når man så er der ;o)
Jeg besøgte London første gang i 1963 sammen med Mary og Fred Wild. Det par jeg boede hos - og passede børn for under mit tre måneders ophold det år. Et skønt ophold hos en dejlig familie, der senere besøgte os (mine forældre) her i Aalborg. De fik en søn det år, som jeg er gudmor til!
Familien boede i Langley Mill lige udenfor Nottingham og til min fødselsdag, da jeg blev 18, inviterede de mig på et weekendophold i London!

Her fortælles lidt om London, så vil flere byer følge efter. 

I første omgang bliver "fortællingerne" en lidt spredt fægtning. Det bliver sikkert - med tiden bedre!
 

                             Hvad skal man se/opleve i London? 
Der er nok at vælge mellem - og meget at finde i div. guider - og på nettet.
Jeg vælger her lidt af det, vi har set - eller har lyst til at se. Vi har endnu ikke nået det hele. 

   * Tower of London
   * Westminster 
   * Sct. Poul's Cathedral 
   * Houses of Parliament (Vi var der inde i år!)
   * Big Ben
   * Paladserne
   * London Eye
   * Parker: Hyde Park, Kensington Gardens og
   * Markeder:
   * Teatre: The Queens Theatre, LycerumTheatre (i år 
       2010), Shakesspeare's
Globe
   * Spisesteder
  - store som små
   * Museer
   * m.m

The White Tower

Tower of London

“Her Majesty's RoyalPalace and Fortress of The Tower of London er det "rigtige" navn for Tower of London.
I år gik vi blot tur omkring Towers utrolige bygninger.
Vi har været her før, men ikke "inde" sammen.
Det var jeg i 1963 med Mary and Fred! Den  store "rundtur"; men jeg tilstår også: Meget er glemt!


Jeg tænker og husker:  Kronjuveler, Beefeaters, Ravne, fængsel og torturkamre og meget mere. 

Tower of London, ligger grå og bombastisk på Themsens nordlige bred ikke langt fra Tower Bridge. Her har den ligget i over 900 år, og i dag med ”plads” på Unescos liste over verdenskulturarv. The Tower of London er det ældste palads, fæstning og fængsel i Europa.

Den ældste del, White Tower, der oprindelig var en fæstning med voldgrav, blev grundlagt 1078 af Vilhelm I Erobreren (1028-1087) Det robuste borgtårn  er 30 m højt og har 5 m tykke vægge. Det stod færdigt 1097. Dets navn stammer fra 1240, hvor det blev hvidkalket, både ud- og indvendigt.

Efterfølgende konger, bl.a. Henrik VIII – ham der henrettede to af sine koner på Tower Green, byggede til og omringede arealet med to koncentriske fæstningsmure med talrige tårne samt en nu udtørret voldgrav. 

Tower blev brugt som kongelig residens, sidst under Jakob 1. i 1600-t., men er stadig mest kendt for sin dystre fortid som fængsel for personer med høj status i samfundet.    
Den første indespærrede var biskoppen af Durham i 1101; den sidste Rudolf Hess i 1941.
Her døde Edward den 5. og hans bror, Richard af York ("de to små prinser"), i 1483, og Henrik 8.s koner Anne Boleyn Katarina Howard blev henrettet her.

Andre berømtheder blev ført ud til det offentlige skafot på Tower Hill lige over for fæstningen.

I dag er borgen et enormt kompleks bestående af flere bygninger. Den er indrettet som museum, og en af Londons absolut største seværdigheder.

 
Nr. 3 er Bloody Tower, hvor det siges, de to små prinser blev holdt indespærret og dræbt?  (man ved ikke helt, hvad er skete med de to)

Nr. 33 er Tower Green, hvor Henrik VIII's, koner blev henrettet. (På den sorte plade står navnene på de syv, der er blevet henrettet her)Nr. 34 er Tower Hill, det offentlige skafot, hvor ikke adelige blev henrettet.

Nr. 40 Huser The Crown Jewels

Nr. 43 er - som den kloge, nok har gættet, The White Tower, der i dag er omringet af en ringmur med 13 tårne.

Ved Tower i november 2009

Tower Bridge

I mange hundrede år var London Bridge den eneste bro over Themsen. I 1800-tallet var Londons Eastend så tæt befolket, at der opstod et massivt offentligt pres for at få en bro i den østlige ende, således at fodgængere og køretøjer kunne spare flere timers transporttid, når de skulle krydse Themsen. I 1876 besluttede Corporation of London, som var ansvarlig for den del af Themsen, at nu måtte broen bygges.  Der blev udskrevet en arkitektkonkurrence; men først i 1884 bestemte man sig og påbegyndte arbejdet.

 Den er en dobbelt vippebro, hvis hejseværk oprindeligt var drevet af dampmaskiner; men nu er elektriske (Det blev de først i 1974). Broen har et sydtårn og et nordtårn, der er udformet i stil med Tower of London, som den jo ligger lige ved siden af. Den forbinder bydelene Tower Hamlets og Southwark.
Broen er 244 meter lang. De to tårne på 65 meter er solidt plantet på bropiller, der var lavet af 70.000 tons beton. Det centrale fag, som kan åbnes, er 61 meter bredt. 432 arbejdere harknoklet i årevis, og mere end 11.000 tons stål er medgået til skelettet for gangbro og tårne. Skelettet blev beklædt med granit fra Cornwall og sten fra Portland. Prisen var godt 1 million pund.
Broen blev officielt åbnet den 30. juni 1894 af prinsen af Wales, den kommende Edward VII, og hans danskfødte hustru, Alexandra.
Da Tower Bridge blev bygget, var den verdens største bro med broklapper. I 1910 lukkede man den høje gangbro, som ved højvande befandt sig 44 meter over Themsen, fordi den ikke blev benyttet af fodgængerne. Folk foretrak at vente på den lave gangbro og betragte de vældige klapper gå op og i.
I tidligere tider gik broen op 6000 gange hvert år, men nu går den kun op mindre end 500 gange årligt.

De to tårne har elevator op til gangbroen højt oppe. Gangbroen havde et grimt rygte på grund af en stribe selvmord, men nu er den indrammet af glas, så man trygt kan nyde udsigten over London. Hovedindgangen til Tower Bridge Museum ligger i Sydtårnet (også indgang fra Nordtårnet!), hvor man kan se de originale hydrauliske dampmaskiner fra victoriatiden og modeller og videoer, som viser, hvordan broklapperne fungerede.


 

Fra november 2009.

The Yeomen Warders

The Yeomen Warders?  - Deres korrekte titel er "Yeomen Warders of Her Majesty's Royal Palace and Fortres the Tower of London".
Så er det da lettere med det kendte: The Beefeaters

For en god ordens skyld, skal jeg lige bekende, at jeg ikke kendte, eller i hvert fald havde glemt, den rigtig betegnelse. Man lærer jo en masse, når man sådan skriver hjemmeside!!

I mere end 500 år har Tower of London været bevogtet af mandlige Beefeaters, der har været vagtkorps på fæstningen siden korpset blev grundlagt af Kong Henrik den VII i 1485. De var tillige fangevogtere indtil 1826, da Tower var statsfængsel, ligesom de passede på alle de britiske kronjuveler indtil 1967.

De bor på borgen og ud over at bevogte nogle af kronjuvelerne, samt foretage rundvisning af de ca. to millioner turister, der besøger stedet årligt, deltager de i den berømte ”nøgleceremoni”, hvor nøglerne til kongeborgen  tages i forvaring hver nat. Vagtchefen overrækker præcis klokken 21.52 Towers nøgler til overvægteren iklædt fuld uniform. Det kræver dog en særlig tilladelse at opleve ”forestillingen”. Men den er ikke så svær at få, som den tidligere har været.

I dag bevogtes Tower af 35 Beefeaters.
For at komme i betragtning ved ansøgning om optagelse i vagtkorpset, skal man have modtaget medaljer for lang og tro tjeneste i de britiske væbnede styrker (22-25 år).


En 42-årig skotte, Moira Cameron, blev i 2007 den første kvinde, der blev indlemmet. Hun sikrede sig stillingen efter at have "slået" fem mænd. 

P.S. Det gik i flg. vore egne aviser ikke helt stille "af". I hvert fald en mandlig kollega blev fyret efterfølgende - p.g.a. chikane!


Ravnene. 

Det er en gammel tradition, at der skal være mindst seks ravne i  Tower of London. Karl II skal ha’ krævet dem fjernet, fordi de forstyrrede den kongelige astronom John Flamsteed; mens han arbejdede der. Men dette skete ikke, da man fortalte kongen legenden, der siger, at hvis ravnene forlader Tower vil White Tower, monarkiet og riget falde. Efter borgerkrigen og henrettelsen af Karl I turde kongen ikke udfordre skæbnen, og fik i stedet flyttet observatoriet til Greenwich.

 

Towers officielle historiker, Geoffrey Parnell, har ikke fundet nogen skriftlig reference til ravnene, der er ældre end 1895. Ingen ved, hvornår de først kom, og legenden opstod.

Vilde ravne var almindelige i London, specielt ved kødmarkederne. Det er nok muligt, at ravne, som levede af affald fra markedet ved Eastcheap, på et tidlig tidspunkt begyndte at holde til i Tower.

Under anden verdenskrig døde alle undtagen en, Grip, af chok under bombningerne. Før Tower blev genåbnet i 1946, sørgede man for at ha’ seks ravne på plads.

 

Det er nu otte ravne (to reserver), som har fået vingerne stækket. De passes af en Ravenmaster, en opgave som tildeles en af Yeoman Warders.

Ravnenes navn, køn og alder er omhyggeligt nedskrevet.

2006 blev ravnene flyttet indendørs en periode på grund af frygt for fugleinfluenza, men siden juli samme år har de igen gået ude på plænerne.

Når ravnene dør, bliver de begravet  på området, og deres navn bliver tilføjet et skilt ved graven.

Ravnenes bure.