Drageløberen - af Khaled Husseini
Årets første bog - en gave fra gode "gamle" kollegaer var
en utrolig god og "stærk" bog. Både en historisk skildring af krigen i Afghanistan, og russernes indtog der - og en stærk skildring af menneskeskæbner, m. venskab, kærlighed, ære, skyld - i allerhøjeste grad! - og tilgivelse...
Den bragte tårer frem mere end en gang!

Efterfølgende så jeg filmatiseringen sammen med Grete. Den var også rigtig god!

Under en brændende sol  af  Khaled Husseini
Den bog måtte jeg læse - Bare for at konstatere om forfatteren  "gjorde det" igen - og det gjorde han.
En meget barsk beskrivelse af kvindeskæbner i Afghanistan - meget om vold og undertrykkelse.
Men det er også en varm, gribende og fængslende bog om 
venskabet mellem to kvinder .
Uhyggelig god.
Mens man læser bliver man skiftevis gal, glad og begejstret og føler også sorg, vrede, foragt - og især afmagt.

Litteratur før Canal du Midi

2008 var året vi skulle "gøre" Canal du Midi sammen med Jonna og Poul (Svigerinde og svoger).
Det gav mulighed for megen god læsning om kanalens og egnens historie og især om katharerne, hvis historie må "gribe" enhver.

Her et lille uddrag af min læsning - den faglige - om emnet:
- alle anbefalelsesværdige!

Kathar-land Rejse i Sydfrankrig *****
-
af Flemming Holm-Larsen.

Den måtte jeg simpelthen selv eje. Rigtig, rigtig god informativ bog.


Katharerne - Deodat Roche

 

Landet Occitanien - Jaques Berg


Sydfrankrig indefra  af Hanne Damtoft Johansen

m. mange gode tur-forslag.

Turen går til Sydfrankrig -
Erik Pouplier (2004)
Turen går til Sydfrankrig - Frederik Crone (2007)


"Ombord i Sydfrankrig":
John Hjarsø
Han skriver rigtig godt - med humor. Og har selv prøvet kanalfarten sammen med "Admiralen" - hans kone!


Vin og båd -
John Hjarsø  - igen!


Guide til de franske vandveje - Også rigtig god med tip til en "kanalfarer")

Ole Kofoed-Olsen

Skønlitteratur om katharerne

 

Bålet (Aigues-Mortes) - Elisabeth Lyneborg

Bogen er ligeså barsk som emnet: inkvisitionens kamp mod kætteriet (katharerne) i 1200-tallets Frankrig. Især om katharudryddelsen på Montsegur i 1244.

Labyrint
  - Kate Mosse - oversat af Jette Røssell

603 Sider - Udgivelsesdato: 02/01-2008!  Debutroman.

"Uanset hvad ser jeg Kate Mosses Labyrint som en roman der sagtens kan give Dan Brown kamp til stregen!"
(handler også om Den Hellige Gral)- skriver en anmelder.

Jeg er ikke normalt til den slags bøger, men jeg blev hurtig "fanget".
Labyrint følger to kvinder i to vidt forskellige tidsaldre og hver deres kamp for at beskytte hemmeligheden omkring Den Hellige Gral. Bogens forløb veksler hele tiden mellem de to kvinders liv.
Den ene, Alice, er amatørarkæolog, der i 2005 gør et uhyggeligt fund i bjergene uden for Carcassonne og ret hurtigt bliver indblandet i en jagt på gral hemmeligheden.
Den anden er 16-årige Alaïs, der af sin far, Pelletier ( medlem af sekten Noublesso de los Seres og vogter af Tallenes Bog) får til opgave at beskytte denne bog, inden han dør under belejringen af Carcassonne i 1209. Bogen er én af de tre bøger i Labyrint-trilogien.
Kate Mosse fletter de to kvindeskæbner sammen samtidig med, at de historiske facts flettes ind i fortællingen. De to sideløbende forløb hjælper også med til, at bogen ikke på noget tidspunkt bliver kedelig og langtrukken.

                    **************************************

Asmodæus - ikke at forglemme - Niels Frederiksen

Hvorfor den?

Fordi jeg flere gange under den faglige læsning om katharerne og "katharland" stødte jeg på by-navnet Rennes-le-Château - og lidt senere fandt ud af, at der var skrevet en bog om byen - og især dens præst. I første omgang forstod jeg ikke helt titlen; men med tiden bliver man jo lidt klogere! - jeg blev  klogere et godt stykke henne i bogen.
Rennes-le-Château er en  meget lille by, der udgør et mærkeligt kapitel i katharhistorien. Nok mest kendt for beretningen om Berenger Sauniere, der blev sognepræst i byen i 1885. Han var, da han kom, bare en fattig præst, men begyndte pludselig at bruge mange penge - både til velgørenhed og til bl.a genopførelse og udsmykning af den gamle kirke der. Han fandt "et eller andet af værdi"; men ingen ved, hvad det var. Der er mange gisninger om, hvad han fandt:

-katharernes eller tempelriddernes skjult skat?
-rester fra Kong Salomons Tempel?
-krigsbytte fra den franske konge Dagobert?
eller værdier fra kongedømmet i Mallorca.?
Dertil kommer gisninger om fundne papirer, som kirken skulle have betalt ham for ikke at offentliggøre.

Han skulle under restaureringen af kirken Sainte Madeleine have fundet fire pergamenter, der på en eller anden måde blev grundlaget for hans rigdom.
I denne kirke står en statue af dæmonen Asmodæus (..fra titlen!) - vogter af hemmeligheder og skjulte skatter!


Læs evt. mere gennem linket her til en artikel om emnet i Politikken 2005.
http://www.franskehuse.dk/images/severdigheder/rennes_le_chateau.htm

Andet - blandet "hyggelæsning".

Arvetanten - Simonetta Agnello Hornby

Bruden fra Gent - Dorthe Willumsen
Jeg elsker simpelthen historiske romaner - og ka' vældig godt li' Willumsen!

Skæbnegalleriet - Helle Stangerup
Dejligt og godt "gensyn" med Stangerup.


Sidste udkald  - Marian Keyes
Af mig ukendt forfatter. En bog, jeg ved et uheld glemte at afbestille. (Arne mener måske nok, jeg gør det med vilje. Det gør jeg ikke  (ikke altid!)
En bogm der ikke fængede før et godt stykke henne i forløbet og læses færdig, skal de. I city-girl genren - om moderne kvinder i en hektisk nutidig hverdag med alle de problemer, det kan medføre - og i hvert fald gør det her.

2009

Er lige blevet færdig med Stieg Larsson's Millennium-trilogi
Fik ved en fejltagelse købt nr 2 og efter at have læst den, MÅTTE jeg læse de to andre.
Krimier er ikke blandt favoritterne, men disse tre ville læses! - og filmen må man jo så se - forstås.
Tyvenes by - David Benioff
Denne bog har ligget længe og "kigget" på mig og først, da jeg ikke havde andet, lod jeg mig overtale til at kigge lidt - og fortrød det ikke!
Det er på en eller anden måde lidt "makabert", at man kan blive så godt underholdt samtidig med, at man "hører" om,  hvor forfærdelig grusomt og bestialsk mennesker kan optræde. For det gør de her!!
David Benioff fortæller sin bedstefars (knivkæmperens) historie. Den er så god, at den ikke må dø ud, så han optager den på bånd og digter den færdig i romanform. Er den historie virkelig sand, eller bare en god optakt til at fortælle en barsk historie?
12 æg til en bryllupskage kan redde to meget unge og forskellige dødsdømte mænd, Lev og Kolja fra at dø. Eneste forbrydelse: 17. årige Lev havde trodset udgangsforbuddet og den lidt ældre Kolja blev anklaget for at være desertør.
Et uhyggelig barsk fortælling om deres forsøg på overlevelse vinteren 1941, mens Leningrad var besat af tyskerne

Havets Katedral

Sidste sommer, da vi efter en uge på Canal du Midi, var i Barcelona, besøgte vi den imponerende gotiske kirke, Santa María del Mar.

Her er jeg sammen med de to brødre
foran kirken.

Vel hjemme SKULLE jeg læse "Havets katedral" - Ildefonso Falcones' debutroman, hvis ramme netop er bygningen af denne katedral.
Det blev en dejlig oplevelse!

"Havets katedral" er en rigtig gribende, underholdende, fascinerende og farverig roman om livet i Barcelona i 1300-tallet, om kærlighed og svigt, om gode og onde mænd og kvinder.

Arnau Estanyol er sammen med sin far, som er livegen, flygtet til Barcelona, hvor de bliver frie borgere. Men de møder megen modgang, Arnaus far bliver dræbt, og som 14-årig ernærer Arnau sig som bastaix - havnearbejder. 

Kirken var bastaix'ernes. De slæbte de store sten på ryggen fra havnen til kirken, hvis hoveddør prydes af to bastaix figurer!

Pesten komme til Barcelona, og Barcelonas borgere beskylder jøderne for, at det er dem, som er skyld i sygdommen. Under optøjerne redder Arnau nogle jødiske børn fra at blive dræbt, og som tak får han et job som vekselerer. Lykken smiler til ham, han får succes, bliver rig, men problemerne tårner sig op foran ham.
Han bliver tvunget til at gifte sig med kongens myndling, og da han ikke vil opfylde sine ægteskabelige forpligtigelser, planlægger hun en frygtelig hævn. Han bliver stillet for inkvisitionen og må gå meget igennem, inden han bliver gift med den kvinde, han elsker, og han som en træt gammel mand er med ved indvielsen af kirken i 1384.
Sammen med historien om Arnau hører man om
havnearbejderne og den fattige og undertrykte underklasse, om kirken med inkvisition. Om arrogante adelige, borgere og bønder, gode prostituerede, jøder og maurere, gode og onde. Alle sammen beskrevet, så de bliver levende.
Her serveres en bunke viden om samfundsforhold, dagligliv, historie og religiøse stridigheder i Barcelona på den tid - en virkelig "barsk" tid.
Barsk, men fantastisk fortælling!
***********